onsdag 14 september 2016

Över Nilen till Beni Hasan och Speos Artimedos.

Beni Hasan ligger på östra stranden av Nilen i Mellanegypten nära Minya. Namnet kommer från en arabstam, som bodde här på 1700-talet. I forntiden var den begravningsplats för härskarna i Gasell-länet - utvalt eftersom platsen hade en kalkstensbrant lämplig för klippgravar.Vi for i en lokalfärja över Nilen där växter flöt i stora bankar och fiskarna satt i sina båtar och betraktade oss när vi for över till andra sidan ...




Väl över väntade en promenad, som ledde upp till klippbranten där gravarna finns. Det finns 39 gravkapell, som alla kommer från det Mellersta riket. 12 av dem är dekorerade men övriga är inte slutförda. Gravarna är belägna i schakt och huvudsaken är kapellen. Några har fina lotuskolonner och förrum och även ett inre rum. De är dekorerade med målningar och böner till Osiris och Anubis och andra gudar - men inga av dessa är avbildade.


Från hyllan där gravarna finns har man utsikt över det odlade landskapet och livsnerven - Nilen.


Flera gravar har pampiga ingångar och därinne finns pelare och på väggarna avbildas många olika scener. Jakt, boskap, fåglar och allehanda scener med människor som dansar eller utövar idrotter. Gravägaren och hans hustru idkar fiske med harpuner eller jagar fåglar med nät i papyrussnåren. Allt som är viktigt finns avbildat på väggarna - ingenting skulle saknas i livet efter detta.
Det finns biografiska texter med alla fina titlar som gravägaren hade och beskriver färder till Abydos.  Man skulle dokumentera allt för eftervärlden.


Mat och underhållning var viktigt - blinda harpospelare finns på väggen.



Dammet yr i öknen när vi går längs klippbranten med sina kapell och gravar. Därnere ligger den gröna världen som ger liv och försörjning till de levande.


Flera stora ganska rundade block ligger på sluttningen nedanför randen med gamla gravar från den 12e dynastin, Mellersta riket, ca 2000år f.Kr.


En traktor med släp drar oss in i en närliggande dal - wadi - 5 km sydöst om Beni Hasan. 
Vi har kommit till Speos Artimedos - Artemis grotta. Här finns ett klipptempel helgat åt lejongudinnan Pakhet. Det dateras till den 18e dynastin under Hatshepsut och Tuthmosis III.
En text berättar hur Hatshepsut räddar templet efter Hyksosfolkets härjningar.
Hennes kartusch togs bort av Seti I - som satte dit sin egen!


EFIS's grav låg en bit från klipptemplet. Förre professorn i egyptologi i Uppsala, Rosti Holthoer, hade bett om att få ett mått i graven eftersom han tänkte publicera den. 
Graven var inte i "gott skick" - men måttet togs ... 

i


Vi gick utefter bergsidan med de gamla gravarna och tittade på allt gammalt som ändå fanns kvar ...





Tor Olof och Barbro diskuterar ...


Till sist när vi sett
- det som fanns att se - 
gick vi tillbaka till traktorn som drog oss tillbaka till byn vid Nilen.


De egyptiska korna stod och betade fridfullt ...


Familjerna tittade på oss och undrade säkert om vi var nöjda med det vi fått se ...


Åter i färjan kunde vi se Beni Hasan med sina klippgravar ...


Bilderna från 1990 är mina egna.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar