lördag 22 mars 2014

Den nya Egyptiska utställningen på Medelhavsmuseét 2014.


Den nya utställningen öppnades under sportlovet. Den gamla hade stått i trettio år och nu var det något helt nytt som väntade. Många var hemma i stan eftersom vintern tvekat. Köerna var långa. Man fick ge sig till tåls och i stället glädja sig över det stora intresset.

Föredraget förklarade inriktningen på den nya utställningen. Föremålen har haft många hem i Stockholm. 
I den gamla katalogen från 1982 kan man utläsa att drottning Lovisa Ulrika inrättade ett naturaliekabinett på Drottningholm, som innehöll ett antal egyptiska antikviteter bl.a. en mumie, som nu finns på Medelhavsmuséet. 1794 öppnades ett Kongligt museum på Stockholms slott. Detta bestod i 70 år. 1866 stod Nationalmuseum färdigt och då flyttades samlingarna dit.1928 inrättades det Egyptiska muséet i Gamla riksbankshuset vid Järntorget i Gamla stan. Här var Pehr Lugn chef och efter hans död hans engagerade änka.

1922 hade Tutanchamuns grav påträffats. Detta gjorde att intresset för Egypten ökade starkt. 1982 förenades samlingar med ursprung i Medelhavsområdet i ett gemensamt Medelhavsmuseum på Fredsgatan. Sofia Häggman, som är intendent på Medelhavsmuseét berättade om samlingarna och hur de förvärvats. Samlares donationer och tidiga inköp. Major Gayer-Andersons samling gick till en del hit. 

Här ett roligt exempel på en skiss, som en hantverkare i Deir-el-Medina en gång gjorde på en lerskärva. Major Gayer-Andersen skänkte 1935 c. 150 sådana till muséet. Här är det en mus som jonglerar, klädd i traditionell dräkt.

Resultaten av ny forskning har också resulterat i större kunskap om mumierna och de kan presenteras genom en helt ny teknik. På det här sättet kan även andra institutioner ta del av forskningen och man behöver inte hela tiden "störa" mumierna eller genomföra dyra transporter.

Barn och vuxna kan vrida och vända på mumierna, göra snitt, klä av mumielindorna och se hur mumierna ser ut ända in på skelettet och även finna föremål, som lämnats hos den döde.

För att ytterligare öka intresset hos unga använder man sig av kända dataspeltekniker.

Man närmar sig utställningen via en pelargång på en matta, som ger en illusion av ökensand. Man vandrar på en karta av Egypten där de kända platserna finns visade.

Keramiken är vackert uppställd i det första rummet.

I ett skåp står en mängd miniatyrer.


Detta stora imponerande huvud av sandsten från 12 dynastien är sannolikt Sesostris I. Det skänktes av egyptiska staten till Sverige som tack för arkeologiska räddningsarbeten i Nubien under 1960-talet. Kungens namn är inte bevarat, men man har jämfört den med den tidens stil. Kungen bär dubbelkronan som är en symbol för Övre och Nedre Egypten




Den som vill kan nyttja hissen till underjorden. Annars kan man närma sig de nedre regionerna traditionsenligt och passera gravens vägginskrifter.



Väl nere finns det bord där man kan skaffa kunskaper om en mumies inre.



Mumiekistorna är imponerande, liksom gravens utrustning.



Här sover en liten 7-årig gosse sin eviga sömn. 
En tidigare mumie, som varit utställd i långa år får nu göra en paus.



Här vägs hjärtat och det konstateras om ens goda gärningar i livet kan räcka till - 
annars hotar odjuret att sluka ...


Utställningen är vacker, lärorik och man kommer gärna tillbaka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar