tisdag 3 april 2012

En blick tillbaka: St. Petersburg, september 2011.



EFIS gör en studieresa i österled. St. Petersburg ligger inte långt borta. Det är en vacker stad med byggnader i rosa och blått. En del av dem glänser av guld. Floden Neva glider genom det låglänta landskapet och staden på ömse sidor förbinds med broar.  Vi gör båtfärder på kanaler, som utgår från floden.

 

Utanför Konstakademin vid en trappa ner mot Neva ligger två berömda sfinxer och ser på varandra.
De fördes från Egypten 1832 när intresset för det egyptiska var på topp. En man vid namn Andrei Muravyov var på pilgrimsresa och såg de båda sfinxerna i Alexandria. De var till salu. Han underrättade sin ambassad och föreslog, att han skulle förvärva dem. Meddelandet skickades vidare till St. Petersburg. Tsaren Nicholas I höll emellertid på gå att miste om dem, eftersom ägaren redan hunnit sälja dem till Frankrike. Men den franska revolutionen kom i vägen och de båda sfinxerna kom ändå till St. Petersburg.
Två år senare ligger de på sin plats vid floden, där man ser dem än idag.
Ursprungligen låg de båda sfinxerna, som är 3500 år gamla, vid farao Amenhotep III´s tempel i Thebe.





En bragd i sig var det att föra dem så långt norrut!

 

Heremitaget med sin Egyptologiska avdelning är vårt huvudmål. 
Chefen för denna är professor Andrey Bolshakov. Vi går runt med honom i de stora salarna, som innehåller många föremål från Egypten. Föremålens historia är dock dunkel.  

 

Skrivaren Maaniamen 1400 f.Kr. Hans ansikte liknar porträtt av den samtida faraonen Amenhotep II. Under Mellersta riket var det vanligt att privatpersoner avbildades i samma stil som den samtida regenten. Maspero hänvisade till dessa statyer som ”paket med ett huvud”. De förekommer bara i Egyptisk konst.

 

Stora salar rika på föremål.






Ptah och Sekhmet.




Den egyptiska porten vid Tsarskoye Selo utanför St. Petersburg, inte långt från flygplatsen, uppfördes år 1829 av arkitekten Adam Menelas (Menelaws), som ursprungligen var skotte från Edinburgh. Hieroglyferna utformades av professor Vasily Demut-Malinovsys, som även ligger bakom Alexanderpelaren vid Heremitaget. Porten är gjuten i järn i St.Petersburg och utgör entrén till kejsarinnan Katarinas palats.



EFIS-resenärer som är nöjda.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar